

به نوشته روزنامه "راديكال" چاپ استانبول، "اورهان پاموك"، نويسنده نام آشناي ترك و برنده جايزه نوبل ادبي سال 2006 در مصاحبه با نشريه يوناني "كادمرني" گفته است: "گفتهام و بار ديگر تكرار ميكنم كه بيش از يك ميليون ارمني در تركيه كشته شدهاند". وي افزوده است: "من نه فعال سياسي، بلكه منتقدي ادبي هستم كه با ادبيات سر و كار دارد، كسي كه براي حيثيت و صداقت ارزش بسيار قائل است".
پاموك در بخش ديگري از مصاحبه خود در مورد اوضاع اجتماعي تركيه در حال حاضر، شرايط ويژه فعلي، خصوصاً وضعيت فرهنگي، كارها و فعاليتهاي ادبي جديد خود و نيز تلاشهايي كه جريانات مليگرا در جهت تحريف نظرات و گفتههاي وي انجام ميدهند توضيحاتي ارائه نمود. وي اظهار داشت: "تركيه در موقعيت جغرافيايي خاصي ميان دو جهان متفاوت قرار گرفته و اين مسئله باعث پديدار شدن دو چهره متفاوت در كشور شده است كه بسيار طبيعي مينمايد. در تركيه هر روز بر عمق اختلال شخصيتي و فرهنگي ميان شرق و غرب و به عبارت ديگر شيزوفرني (روانگسيختگي) ميان اين دو جهان افزوده ميشود. اين موضوع بر فرهنگ ما نيز تاثير ميگذارد. در بسياري از مواقع هويت فرهنگي ما (تركها) بر مبناي تصميمات سياسي شكل گرفته است". پاموك در بخش ديگري از مصاحبه ميگويد: "قشري تلاش ميكنند مرا به عنوان كسي كه تنها از مليگرايي انتقاد و عليه آن تبليغ ميكند، كسي كه نادان و نابخرد است، معرفي كنند. آنان سخنان مرا، خصوصاً مصاحبههايي را كه با نشريات خارجي انجام ميدهم، تحريف ميكنند. اين بخشي از بازي سياسي آنان است كه اغلب همراه با موفقيت است. من براي دفاع از خود از هر آن چه در توان دارم استفاده ميكنم اما اين كافي نيست".
يادآور ميگردد اورهان پاموك در 6 فوريه سال 2005 (18 بهمن 1383) در مصاحبه با نشريه "تاگساينكر" چاپ سوييس صراحتاً به موضوع قتلعام ارمنيان و لزوم بررسي آزادانه در باره وقايع اسفبار سال 1915 اشاره كرده و گفته بود: "در تركيه بيش از يكونيم ميليون ارمني و نزديك به سي هزار كرد به قتل رسيدهاند". اين سخنان پاموك در تركيه جنجال بزرگي به راه انداخت تا جايي كه دادستاني اين كشور نيز دستور پيگرد قضايي پاموك را داد. اما بعد از چند سال كش و قوس و تحت فشار افكار عمومي جهان و خط و نشان كشيدن اتحاديه اروپا دادستاني تركيه از موضع خود عقبنشيني كرده، شكايت عليه پاموك را مختومه اعلام كرد. اين روشنفكر نام آشناي عرصه ادبيات ترك بار ديگر در گفتگو با شبكه تلويزيوني "يورونيوز" بر سخنان خود در مورد واقعيت نسلكشي ارمنيان تأكيد كرد. اين شبكه در برنامه خبري 30 نوامبر سال 2009 (9 آذر 1388) گفتوگويي با پاموك پخش كرد كه طي آن پاموك ضمن حمايت از عضويت كشورش در اتحاديه اروپا از سخنان قبلياش در خصوص كشتار ارمنيان در سال 1915 در تركيه دفاع نمود. هرچند تا كنون تحت فشار اتحاديه اروپا، پاموك از پيگرد قضايي در امان مانده است اما معلوم نيست كه وي بتواند از كينه مليگرايان كشورش كه جان "هراند دينك" روزنامهنگار و فعال اجتماعي ارمني را گرفتند، در امان باشد. "ياسين حيال" يكي از متهمان اصلي ترور "دينك" در ملأعام عليه پاموك سخنان تهديدآميزي را بيان نمود كه ثابت كرد وي يكي از اهداف ترور آنان بوده است.
در حال حاضر پاموك براي حفظ جانش در خارج از كشورش سكونت دارد. وي با سكني گزيدن در آمريكا در دانشگاه كلمبيا به عنوان مدرس، سخنرانيهايي برگزار ميكند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر