۱۳۸۸ خرداد ۲۵, دوشنبه

ما و دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري

با شركت در انتخابات در ترسيم آينده كشور مشاركت فعالانه داشته باشيم

در 22 خرداد ماه سال جاري دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري اسلامي ايران برگزار خواهد شد. در اين انتخابات چهار چهره نام آشناي انقلاب آقايان دكتر محمود احمدي نژاد، رييس جمهور فعلي، مهندس ميرحسين موسوي، نخست وزير دوران جنگ تحميلي، حجت الاسلام مهدي كروبي، رييس سابق مجلس شوراي اسلامي و دبيركل حزب "اعتماد ملي" و دكتر محسن رضايي، فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام با هم به رقابت خواهند پرداخت.
انتخابات اين دوره نسبت به دوره هاي پيشين تفاوت هاي فاحشي داشت كه از جمله مي توان به مناظره هاي داغ نامزدهاي انتخاباتي و نيز تجمعات و بحث هاي خياباني اشاره كرد. براي ما ارامنه نيز تازگي اين دوره به طرح حقوق اقليت ها در برنامه هاي نامزدها مربوط مي شد. همچنين گستردگي تبليغات كانديداها در ميان ارامنه و هواداري برخي از ارامنه از اين يا آن نامزد انتخاباتي و برگزاري ديدارهاي تبليغاتي قابل تامل بود.
به هر حال آن چه مسلم است چند روز ديگر تبليغات و هياهوي انتخاباتي به پايان خواهد رسيد و يكي از كانديداها بر صندلي رياست جمهوري تكيه خواهد زد. لذا مستقل از اين واقعيات و با توجه به اين مهم كه ما ارامنه به عنوان بزرگترين جامعه اقليت مذهبي ايران در عين همراه بودن با كل جامعه ايران به لحاظ شرايط خاص خود برخي خواست هاي ويژه نيز داريم كه به مسايلي از قبيل حقوق قضايي، اجتماعي، ديني، فرهنگي و آموزشي مربوط مي شود، از اين رو ما بايد آماده مطالبه خواست هاي خويش و نيز يادآوري قول هاي رييس جمهور منتخب به خودش باشيم. چرا كه اصلي ترين وظيفه هر حاكم، به خصوص اگر مردم او را انتخاب مي كنند، قبل از هر چيز حمايت از حقوق شهروندان است. دولت موظف است به قانون و حقوق شهروندي ارجحيت داده، بحران هاي اقتصادي، اجتماعي و سياسي را كنترل كند و ضمن احترام به حق مطلع بودن مردم، بستري مناسب براي رشد مردم سالاري آماده سازد. با در نظر داشتن آن چه گفته شد، و قبول اين مهم كه امروز سازنده فرداست، بايد ضمن شركت فعالانه در انتخابات رياست جمهوري به كانديدايي كه در او قدرت مقابله با مشكلات و بحران ها را مي بينيم، كسي كه قادر خواهد بود ثبات اقتصادي، احترام به حقوق بشر، تساوي حقوق زنان و اقليت هاي ديني با كل جامعه را نهادينه كرده و با دنياي خارج ارتباطي منطقي و منطبق بر منافع ملي برقرار نمايد و ضمن به كارگيري صحيح ذخاير كشور تلاش خواهد نمود تا در تمام زمينه ها كشور را به سوي توسعه و شكوفايي هدايت نمايد، راي دهيم.

به بهانه تعطيلي مدارس

به پايان آمدن سال تحصيلي هر چند براي دانش آموزان آغاز ايام استراحت است و خلاصي از درس و مشق، اما براي آناني كه دغدغه فرداي جامعه و كشور را دارند فرصتي است مغتنم براي بازنگري روش هاي به كار گرفته شده در سال تحصيلي گذشته و يافتن راه كارهايي بهتر براي تضمين رشد كيفي آموزش فرزندانمان.
رشد كيفي آموزش به ويژه در مدارس ارمني همواره از اهميت بالايي برخوردار بوده و هست، چرا كه ارامنه از گذشته دور مدرسه را از اركان اصلي حيات ملي خود به شمار آورده و در راه اعتلاي آن كوشيده اند، اما متاسفانه گاهي ندانم كاري هاي مسئولين شوراي آموزشي خليفه گري نه تنها راه را براي پيشرفت علمي فرزندانمان باز نمي كند بلكه خود باعث كند شدن روند رشد و حتي افت تحصيلي آن ها مي گردد.
البته و مطمئناً اداره مدارس كار ساده اي نيست و شوراي آموزشي نيز تلاش وافري در اين راه به كار مي بندد. اما در عين حال براي مبرا ساختن خويش از وضع حاضر، نا به ساماني موجود را در وهله اول پيامد عدم وجود انگيزه در ميان دانش آموزان و برخورد ناصحيح اوليا معرفي نموده سعي در رهانيدن خود از آن ميان و شانه از زير بار مسئوليت خالي كردن دارد.
"نوراير آراميان" رييس شوراي آموزشي خليفه گري ارامنه تهران در اين رابطه مي گويد: "مشكل ترين مسايل مدارس ارمني عبارتند از:
1- در نزد تعداد كثيري از دانش آموزان ارمني عشق و علاقه نسبت به تحصيل و جود ندارد و دانش آموز خوشبختي و آينده درخشان خويش را با تحصيلات عالي مرتبط نمي دانند.
2- در برخي از خانواده ها نيز اين خواست (عشق به تحصيل) غايب است و خانواده ها به اندازه كافي پيگير تحصيل فرزندان خود به ويژه در مقاطع راهنمايي و متوسطه نيستند.
3- ادارات آموزش و پرورش مناطق مختلف در مدارس ما اغلب چنان معلماني منصوب مي كنند كه قادر به ايجاد عشق به تحصيل در ميان شاگردان نيستند، لذا انگيزه و علاقه شاگردان نسبت به درس خواندن كاسته مي شود. و اما تغيير چنين معلماني با معلمين جايگزين با موانع عديده اي روبه رو مي شود.
4- محدوديت هاي مادي باعث مي شود شوراهاي آموزشي نتوانند طرح هاي خود را اجرايي كنند.
5- برنامه هايي كه از سوي شوراي آموزشي براي رشد كيفي تحصيلي مدارس ارمني طرح ريزي مي شوند به طور كلي با مخالفت مديريت مدرسه و يا اداره آموزش و پرورش منطقه رو به رو مي شود.
6- در نتيجه جو حاكم، امر مهم تربيت قومي شاگردان كه به معلمين و معاونان ارمني مدارس و نيز شوراي آموزشي خليفه گري سپرده شده است گاهاً با مانع رو به رو مي شود". (1)
آنچه مسلم است براي دست يافتن به رشد با ثبات و اساسي در مدارس در وهله اول نياز به مديراني كارآمد و معلميني مجرب و امكانات آموزشي مناسب داريم كه در يك نگاه سطحي بايد بگوييم امكانات آموزشي ما در قياس با امكانات آموزشي كشوري چندان هم نامناسب نيست و شايد بالاتر از حد متوسط آن باشد. اما در مورد معلمين، مديران و ديگر مسئولان آموزشي متاسفانه نمي توان به اين صراحت سخن گفت. پس از انقلاب اسلامي سياست هاي وزارت آموزش و پرورش در برخورد با مدارس خاص اقليت ها و به ويژه ارامنه، به عنوان بزرگترين جامعه اقليت مذهبي ايران، كه همواره حساسيت خاصي نسبت به مدارس خود داشته است، ضربه شديدي بر آنها وارد نموده، باعث افت كيفي آموزش در اين مدارس شد و خواه ناخواه به بخشي از جامعه و از طريق آن به كل كشور خسارت جبران ناپذيري وارد كرد. تحميل مديران دولتي، محدوديت تدريس زبان مادري، چاپ و تعليم كتب ديني خاص اقليت ها با استاندارد هاي دولتي و به زبان فارسي و بالاخره انتصاب معلمين نالايق مشكلات عديده اي را براي مدارس ارامنه پديد آورد، كه رهايي از آن ها به دليل سياست هاي متعصبانه دولت هاي وقت و ناكارآمدي شوراي خليفه گري ارامنه در برخورد با واقعيت هاي پس از انقلاب سال ها به طول انجاميد و هنوز نيز به وضع مطلوب نرسيده است، حال آن كه كيفيت آموزشي مدارس ارمني پيش از آن همواره زبان زد خاص و عام بوده و حضور پزشكان، مهندسين و متخصصين بنام ارمني در كشور گواه اين واقعيت انكار ناپذير است.
در هر حال امروز اوضاع كشور نسبت به سال هاي اول انقلاب بسيار تغيير يافته است. مسئولين نظام شناخت واقعي تري از جوامع اقليت كشور به دست آورده اند و براي رفع مشكلات آن ها اقدامات موثري انجام مي دهند، لذا ما نيز براي رسيدن به جايگاهي والاتر بايد بيش از گذشته تلاش نماييم، و با انتخاب چهره هايي نه تنها دلسوز بلكه متخصص به مقابله با مشكلات برخيزيم.
انتخابات دهمين دوره رياست جمهوري اسلامي ايران و روزهاي پس از آن نيز فرصتي است دوباره براي طرح خواست هاي به حق جامعه ارمني، به خصوص آن كه هر چهار نامزد انتخاباتي خوشبختانه نظري مثبت به اقليت هاي ديني و به ويژه ارامنه دارند و در برنامه هاي خود نيز از اقداماتي كه در جهت بهبود وضعيت اجتماعي، حقوقي و فرهنگي آن ها به كار خواهند گرفت سخن رانده اند، پس بر ماست كه ضمن ابراز مشكلات و مسايل خود مجدانه خواهان حل آن ها توسط قواي مجريه، مقننه و قضاييه باشيم و براي رسيدن به حقوق خود به عنوان شهروندان اين مرز و بوم تلاش نماييم، نه آن كه با خواندن آيات ياس مردم را نسبت به حقوق خويش بيگانه و بي تفاوت ساخته، با دست خود نتيجه زحمات چند صد ساله پدرانمان و خون فرزندان شهيدمان را به فراموشي بسپاريم و آگاهانه يا ناآگاهانه مردم را به مهاجرت دعوت نماييم.
1- روزنامه "آليك" 10 بهمن 87

آكشام: روند بهبود روابط

تركيه - ارمنستان به حالت تعليق در آمده است.

روزنامه "آكشام" چاپ تركيه طي مقاله اي در شماره 23 مه (2 خرداد) خود نوشت:‌ "به نظر مي رسد پس از ديدار كوتاه مدت اخير رجب طيب اردوغان از جمهوري آذربايجان، كه در تاريخ 13 مه (23 ارديبهشت) صورت گرفت، روند بهبود روابط تركيه و ارمنستان به حالت تعليق در آمده است".
تلاش ها براي عادي سازي روابط ميان تركيه و ارمنستان پس از سفر "عبدالله گل"، رييس جمهور تركيه به ايروان در سپتامبر سال گذشته گسترده تر شده و به دنبال توافق طرفين در خصوص امضاي "نقشه راه" در ماه آوريل (ارديبهشت) اين روند وارد مرحله نويني شده بود. اما واكنش جمهوري آذربايجان به اين موضوع موجب شد دولت تركيه حركت در اين مسير را متوقف كند. دولت اردوغان در داخل تركيه نيز با واكنش احزاب مخالف و خصوصاً ژنرالهاي ارتش مواجه شد.
"آكشام" در ادامه مي نويسد: "اكنون آنكارا تلاش مي كند تا راه هاي جديدي براي عادي سازي روابط با ارمنستان بيابد. تركيه در 16 دسامبر 1991 ميلادي استقلال ارمنستان را به رسميت شناخت. اما در ماه آوريل 1993 مرز زميني و اوايل سال 1994 نيز حريم هوايي خود را بر روي آن كشور بست. اكنون تركيه براي برقراري روابط ديپلماتيك با ارمنستان و بازگشايي مرز مشترك، خواهان به رسميت شناخته شدن تماميت ارضي تركيه توسط ارمنستان و خودداري ايروان از مطرح كردن ادعاي نسل كشي ارمنيان در مجامع بين المللي و نيز پايان دادن به اشغال قراباغ كوهستاني و ديگر مناطق جمهوري آذربايجان شده است. آنكارا همچنين با ارائه پيشنهاد تشكيل "كميته مشترك تاريخدانان" آمادگي خود را براي گفتگو درباره ادعاي نسل كشي ارامنه اعلام كرده است".
"آكشام" مي افزايد: "در واقع تركيه سياست پايان دادن به مشكلات و عادي سازي روابط با كشورهاي همسايه را در پيش گرفته است. در همين راستا و به رغم اينكه تركيه تنش هاي احتمالي را با جمهوري آذربايجان پيش بيني مي كرد، (در آخرين موضعگيري رسمي، اردوغان واگذاري قراباغ به باكو را پيش شرط گشودن مرز زميني آن كشور با ارمنستان اعلام كرده است. آ.) ايروان از برداشتن گامهاي مناسب (منظور قبول پيش شرط هاي آنكارا مي باشد. آ.) در روند عادي سازي روابط خودداري كرد و تمايلي نيز به اين موضوع نشان نداد. در اين ميان كشورهاي غربي به ويژه آمريكا همواره از ارمنستان حمايت كرده (ياد آور مي گردد كه رقم كمك هاي اعطايي واشنگتن به جمهوري آذربايجان در قياس با ارمنستان روندي رو به افزايش داشته. در عين حال حضور نظاميان آمريكايي در اين كشور را نبايد فراموش كرد. آ.) و با سياستهاي خود موجب افزايش جسارت (!؟) اين كشور در مقابل تركيه و جمهوري آذربايجان شده اند".
آكشام در باره سياست راهبردي آنكارا در قفقاز مي نويسد: "تركيه با توجه به واقعيت هاي منطقه قفقاز براي برقراري موازنه در معادلات منطقه اي و ايفاي نقش موثرتر در آن تلاش مي كند. و بي ترديد اين موضوع چندان آسان نخواهد بود".
"مليت" ديگر روزنامه تركيه طي مقاله اي با عنوان "آيا موضع گيري اردوغان مي تواند موجب قطع روند مذاكرات ميان تركيه و ارمنستان شود؟"، نوشت:‌ "رجب طيب اردوغان عادي سازي روابط تركيه و ارمنستان را منوط به حل مسئله قراباغ كوهستاني دانسته است. حال اين سوال مطرح مي گردد كه آيا اين سخنان اردوغان مي تواند موجب قطع روند مذاكرات ميان آنكارا و ايروان شود؟ سخنان اردوغان در باكو همانگونه كه انتظار مي رفت موجب خشم ايروان شد، اما هيچ نشانه اي درباره تصميم ايروان براي خروج از طرح "نقشه راه" كه براي عادي سازي روابط با آنكارا ترسيم گشته، به چشم نمي خورد". مليت در ادامه مي افزايد: "به عبارت ديگر در شرايط كنوني بحث توقف مذاكره ميان تركيه و ارمنستان به هيچ وجه مطرح نيست. به رغم آن مي توان پيش بيني كرد كه اين روند در كوتاه مدت به نتيجه اي نخواهد رسيد". اين روزنامه در پايان مي پرسد: "آيا سخنان اردوغان بيانگر اين مسئله نيست كه تركيه و ارمنستان بايد براي عادي سازي روابط سالهاي طولاني ديگري را نيز در انتظار بمانند ؟".
از سوي ديگر به گزارش پايگاه اينترنتي كانال 7 تلويزيون تركيه، "سرژ سركيسيان"، رييس جمهور ارمنستان پس از ديدار با "استپان مسيچ" رئيس جمهور كرواسي در ايروان كه اواخر ماه مه (اوايل خرداد) صورت گرفت، در جمع خبرنگاران گفته است:‌ "نسبت به روند عادي سازي روابط با تركيه خوشبين نيستم اما در اين باره بدبين نيز نيستم". سركيسيان افزوده است: "تركيه بايد به جامعه بين المللي و ارمنستان اطمينان دهد كه در چارچوب قوانين بين المللي حركت مي كند". رئيس جمهوري ارمنستان همچنين در ملاقات با "برايان فول "، نماينده ويژه انگليس در منطقه قفقاز جنوبي در واكنش به اظهارات نخست وزير تركيه هشدار داد كه "هر نوع تلاش تركيه براي مداخله در حل و فصل مناقشه قراباغ كوهستاني، تنها مي تواند اين روند را با شكست مواجه سازد". به گفته وي، اگر آنكارا به راستي خواهان كمك به حل و فصل مسالمت آميز مناقشه قراباغ است، بهترين راه آن عدم دخالت در اين عرصه است.

اقدام فاشيستي

"كوچ اجباري اقليت ها يك اقدام فاشيستي بوده است".

"كوچ اجباري اقليت ها يك اقدام فاشيستي بوده است". اين بخشي از سخنان رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه است كه در اجلاس سالانه حزب حاكم "عدالت و توسعه" در اواخر ماه مه (اوايل خرداد) بيان گرديده است.
روزنامه انگليسي زبان "حريت ديلي نيوز" چاپ استانبول با انتشار اين خبر نوشت: "اين نطق اردوغان حركتي تاريخي است زيرا براي اولين بار يك مقام ارشد مي پذيرد كه اقليت هاي كشور مجبور به ترك خانه و كاشانه خود شده اند. نخست وزير تركيه در بخش ديگري از سخنان خود به وقايع ششم و هفتم سپتامبر سال 1955 اشاره كرده كه چگونه جمعيت زيادي از ترك ها عمدتاً در استانبول با پورش به منازل و محل كسب و كار يوناني ها و ديگر اقليت هاي ملي و مذهبي ضمن قتل و غارت اماكن مربوط به آن ها را به آتش كشيدند. دليل اين اقدام وحشيانه پخش خبر كذب به آتش كشيده شدن منزل "كمال آتاتورك" در شهر سالونيك بود كه زماني بنيانگذار جمهوري تركيه در آن زندگي مي كرد. بعد از اين يورش وحشيانه بسياري از يوناني ها راه مهاجرت را در پيش گرفته و استانبول را ترك كردند در حالي كه آنان ساكنين بومي اين شهر بودند".
"حريت ديلي نيوز" مي افزايد: "به گفته "كزبان حاتم" حقوق دان بعد از وقايع سپتامبر 1955 وجهه كشور به شدت آسيب ديد و به نظر مي رسد اردوغان با اين سخنراني تلاش مي كند تا هر مانعي را از پيش روي تحقق مردم سالاري در كشور بردارد". اين روزنامه در ادامه مي نويسد: "ميخاليس واسيلياس" سردبير نشريه يوناني زباني كه در استانبول منتشر مي گردد در باره اين بخش از سخنان اردوغان گفته است وي قبلاً نيز چنين سخناني را شنيده و از آن به هيجان آمده بود اما اينك وقت آن است كه اين سخنان ادامه يابند".
به نوشته حريت "چنگيز اكتاران" روزنامه نگار ترك نيز در اين باره مي گويد: "يادآوري مظاليم روا گشته بر اقليت هاي ملي و كشتار آنان كه در زمان پايه گذاري جمهوري تركيه به اجرا گذاشته شد بسيار مهم است". وي در عين حال تاكيد نمود: "مشكل آنجا است كه قوانين مربوط به حمايت از حقوق اقليت ها اجرا نمي شود".
از سوي ديگر سخنراني اردوغان با عكس العمل شديد جريان هاي ملي گراي تركيه روبرو گرديد. "وانور اويمن" رهبر حزب "جمهوري خواه دمكراتيك" در پاسخ به اين سخنان گفت: "اين حركتي است اشتباه كه ما تاريخ تركيه را با واژه فاشيزم مورد توهين و افترا قرار مي دهيم آن هم با استناد قرار دادن اطلاعات غيرموثق و نادرست". در اين حال "دولت باغچه لي" رهبر حزب "حركت ملي" كه از جريانات ملي گرا و نزديك به تشكيلات مخفي و افراطي "گرگهاي خاكستري" است سخنان اردوغان را "خيانت به ملت و تاريخ ترك" دانسته و از نخست وزير خواست تا به دليل اتخاذ چنيين مواضعي از قدرت كناره گيري نمايد.
اما در مقابل روشنفكران تركيه با استقبال از سخنان اردوغان آن را چراغ سبز دولت براي بحث و بررسي "زواياي تاريك تاريخ تركيه" دانسته اند. به عقيده ايشان سخنان اردوغان راه بازنگري و نگاه به اين بخش از تاريخ تركيه را فراهم مي آورد زيرا هنوز مباحث "ممنوعه" زيادي در كشور وجود دارد كه لازم است نحوه برخورد و نگرش به آن ها از پايه و اساس تغيير داده شود.

سفر ژنرال آمريكايي به باكو

"جان كرادوك" فرمانده نيروهاي نظامي آمريكا مستقر در اروپا اوايل خرداد ماه در راس يك هيات نظامي براي ديداري دو روزه از جمهوري آذربايجان وارد باكو شد.
سفارت آمريكا در باكو هدف از سفر "كرادوك" و هيات همراه را بررسي روند همكاري هاي امنيتي دو جانبه و منطقه اي با مقامات جمهوري آذربايجان ذكر كرد.
فرمانده نيروهاي نظامي آمريكا در اروپا در اولين روز ورودش به باكو با "صفر ابي اف" وزير دفاع جمهوري آذربايجان ديدار كرد. به گزارش واحد مطبوعاتي وزارت دفاع جمهوري آذربايجان، "ابي اف" در اين ديدار با ابراز رضايت از سطح همكارهاي نظامي جمهوري آذربايجان و آمريكا، گزارشي در باره وضعيت جاري سياسي و نظامي منطقه به كرادوك و هيات همراه ارايه كرد. وي "اشغال بخشي از سرزمين هاي جمهوري آذربايجان" (!؟) از سوي نيروهاي ارمنستان را مانع اصلي در برقراري صلح و ثبات در منطقه دانست و گفت: "تا زماني كه نيروهاي ارمني از سرزمين هاي اشغالي خارج نشوند تنش در منطقه همچنان باقي خواهد ماند".
جان كرادوك نيز ضمن تاكيد بر ضرورت رفع تنش در منطقه در بخشي از سخنان خود از مشاركت جمهوري آذربايجان در عمليات ناتو در كوزوو، عراق و افغانستان تقدير كرد. بر اساس اطلاعيه سفارت آمريكا، در ديدارهاي "كرادوك" با مسئولين آذربايجاني چشم انداز مشاركت اين كشور در عمليات ناتو در افغانستان نيز مورد بحث و بررسي طرفين قرار گرفت.
كرادوك در طول اقامتش در باكو با "‌الهام علي اف" رييس جمهور اين كشور نيز ديدار كرد. واشنگتن طرح هاي بلند مدتي براي گسترش حضور نظامي خود در دو كشور گرجستان و آذربايجان كه هم مرز روسيه مي باشند، دارد.

اظهارات كارشناسان آذربايجاني در خصوص نتايج سفر اردوغان به باكو

روزنامه "اكسپرس" با تشريح نتايج سفر اخير نخست وزير تركيه به باكو و علت عقب نشيني" رجب طيب اردوغان" از مواضع قبلي پرداخته و در اين خصوص نظرات كارشناسان را جويا شده است.
"زرتشت عليزاده" از كارشناسان سياسي جمهوري آذربايجان، اظهارات اردوغان در باكو را گامي "موقت و رو به عقب" دانسته است. وي روسيه و جمهوري آذربايجان را مانع اصلي بهبود مناسبات تركيه و ارمنستان خوانده و مي افزايد: "توافق روسيه با بازگشايي مرزهاي مشترك (تركيه و ارمنستان) باعث مخدوش شدن نفوذ اين كشور در ارمنستان مي شد، چرا كه گسترش مناسبات اقتصادي دو كشور، ارمنستان را از حيطه نظارت مسكو خارج مي سازد و اين روند مطابق ميل روسيه نيست".
"عليزاده" اردوغان را سياستمداري واقع بين خواند و افزود: "در صورت پيروزي حزب اردوغان در انتخابات هيچ ترديدي در بهبود مناسبات تركيه و ارمنستان نخواهد بود".
اكسپرس در ادامه مصاحبه با "ارسطو اروج اف" كارشناس مسايل سياسي را درج كرده و به نقل از وي مي نويسد: "موضوع بازگشايي مرزهاي تركيه و ارمنستان در مذاكرات مقام تركيه اي در باكو قطعي نشد و هنوز لاينحل باقي مانده است، هر چند بهبود مناسبات تركيه و ارمنستان هم چنان از اولويت هاي سياست خارجي آنكارا مي باشد". به عقيده اين كارشناس: "تركيه به عنوان يك بازيگر منطقه اي براي وارد شدن به صحنه قفقاز تلاش مي كند و لذا بهبود مناسبات با ارمنستان را ضروري مي داند و آمريكا و اتحاديه اروپا نيز از اين ايده حمايت و پشتيباني مي كنند". در ادامه "اروج اف" در خصوص روابط تركيه و آذربايجان مي گويد: "مشكلات موجود ميان دو كشور همچنان لاينحل باقي مانده است". وي عدم همراهي و بدرقه همسر نخست وزير تركيه در باكو از سوي بانوي اول جمهوري آذربايجان را منتج از اين موضوع دانست.

نقش سازنده

شركت كنندگان در همايش بين المللي "امنيت و همكاري منطقه قفقاز جنوبي"، كه اواخر ارديبهشت ماه در ايروان برگزار گرديد، بر نقش سازنده جمهوري اسلامي ايران در تحكيم ثبات اين منطقه تاكيد كردند.
"نيكولاي بورديوژا" دبير كل "سازمان پيمان امنيت جمعي" در اين همايش، به همكاري هاي اين سازمان و ايران اشاره كرد و گفت: "جمهوري اسلامي ايران برغم عدم عضويت در سازمان امنيت جمعي همكاري هاي موثري با اين سازمان در جهت استقرار صلح و ثبات در منطقه قفقاز جنوبي دارد".
"آرمان گيراگوسيان" معاون وزير امور خارجه ارمنستان نيز طي سخناني تصريح كرد: "سياست متعادل جمهوري اسلامي ايران در قبال منطقه قفقاز جنوبي مثال زدني است". وي افزود: "ايران با حفظ بي طرفي نقش مهمي در تحكيم آرامش اين منطقه ايفا مي كند".
پروفسور "آلكساندر نيكيتين" عضو انستيتوي روابط بين المللي وزارت امور خارجه روسيه نيز با تاكيد بر ضرورت خروج نيروهاي خارجي از افغانستان، نقش جمهوري اسلامي ايران و سازمان پيمان امنيت جمعي در استقرار صلح در افغانستان را مهم خواند. وي در اين باره گفت: "از زمان استقرار نيروهاي خارجي در افغانستان تاكنون سي هزار نفر تنها در ارتباط با قاچاق مواد مخدر كشته شده اند كه اين امر ناتواني نيروهاي خارجي را در استقرار آرامش در اين كشور نشان مي دهد".
در ادامه اين همايش "آرتور باغداساريان" دبير شوراي امنيت ملي ارمنستان همكاري كشورهاي منطقه قفقاز جنوبي در جهت استقرار صلح و ثبات در آن را مهم شمرد.
از سويي "سقاييان" سفير كشورمان در ايروان طي سخناني گفت: "رويكرد جمهوري اسلامي ايران در منطقه قفقاز جنوبي بر اصول همكاري، اعتمادسازي و رفع بحران ها در اين منطقه استوار است".
"يوري زوباكوف" معاون دبير كل شوراي امنيت روسيه نيز در سخنراني خود در اين همايش حضور ناتو در منطقه قفقاز جنوبي و رزمايش آن در گرجستان را براي امنيت منطقه بسيار خطرناك خواند.
همايش سه روزه "امنيت و همكاري در قفقاز" روزهاي 15 الي 17 مه (27-25 ارديبهشت) با شركت نمايندگاني از 25 كشور جهان در ايروان برگزار گرديد.

پاموك بار ديگر به دادگاه فرا خوانده مي شود!؟

همين چند سال پيش بود كه "اورهان پاموك" نويسنده شهير ترك و برنده جايزه نوبل ادبيات سال 2006 به خاطر بيان نقطه نظراتش در خصوص قتل عام ارمنيان از طرف دولت تركيه تحت تعقيب قضايي قرار گرفت. پاموك در 6 فوريه 2005 (18 بهمن 83) در مصاحبه با نشريه "تاگساينكر" چاپ سويس صراحتاً به موضوع قتل عام ارمنيان و لزوم بررسي و صحبت آزادانه درباره وقايع اسفبار سال 1915 اشاره كرده و گفته بود: "در تركيه بيش از يك و نيم ميليون نفر ارمني و نزديك به سي هزار كرد به قتل رسيده اند". بلافاصله بعد از بيان اين نظرات بود كه دادستاني تركيه با استناد به ماده 301 قانون كيفري "پاموك" را به اتهام "توهين به احساسات و شان ملت ترك" تحت پيگرد قضايي قرار داد. اما بعد از مدت ها كش و قوس و تحت فشار افكار عمومي جهان و خط و نشان كشيدن هاي اتحاديه اروپا دادستاني تركيه ناگزير شد پاموك را از اين اتهام مبرا و پرونده شكايت را بسته اعلام نمايد
هر چند اين پرونده مختومه اعلام گرديد اما شكايت ديگري در همان موقع عليه اين نويسنده تشكيل گرديد كه طبق آن پاموك مي بايست به شاكيان خسارت مي داد. قضيه از اين قرار بود كه خانم "پاكيز آلپ آقبابا" ريس "انجمن مادران شهداي استانبول" و "كمال كرينچيز" از وكلايي كه نامش بعد ها در ليست متهمان پرونده تشكيلات شبه نظامي "ارگنه كون" به ميان آمد به همراه يك نفر ديگر ضمن ارائه شكايتي به دادستاني استانبول خواهان دريافت 36 هزار ليره خسارت از پاموك به جرم "توهين به آنان" شده بودند. به نوشته روزنامه تركيه اي "راديكال" دادگاه منطقه "شيشلي" استانبول پس از بررسي چند باره اين دادخواست راي خود را صادر كرد. در اين راي آمده است كه هيچ كس صرفاً به دليل اين كه تبعه تركيه است نمي تواند با استناد به ماده 301 قانون كيفري درخواست دريافت خسارت كند.
به دنبال صدور اين راي، شاكيان به دادگاه عالي كشور شكايت بردند. كه اين دادگاه پس از بررسي مفاد پرونده اعلام كرد: "شاكيان حق طرح چنين شكايتي را دارند" و پرونده را براي بررسي مجدد به دادگاه ارجاع داد. اما دادگاه منطقه "شيشلي" براي بار دوم بر راي خود مهر تاييد زده طرح چنين شكايتي را غير قانوني اعلام كرد. شاكيان اين بار به ديوان عالي كشور مراجعه كردند كه اين ديوان نيز به نفع ايشان راي داده و پرونده را براي بررسي مجدد به دادگاه ارسال نمود. هنوز مشخص نيست كه دادگاه شيشلي بعد از سال ها كشمكش براي بار سوم چه رايي براي اين پرونده صادر خواهد كرد.

ارتباط خارج از قواعد اخلاقي

انتشار سخنان اردوغان در جلسه اي غير رسمي در حزب عدالت و توسعه درباره روابط نامشروع نمايندگان زن مجلس ملي آذربايجان با برخي محافل تركيه، باعث ايجاد جنجال سياسي در تركيه و جمهوري آذربايجان گرديد.
نقطه آغاز اين جنجال، خبر منشر شده در روزنامه " استار" تركيه بود. به نوشته اين روزنامه، اردوغان در جلسه اي غير رسمي در حزب "عدالت و توسعه" پس از سفر اخير نمايندگان زن پارلمان آذربايجان به تركيه، گفته بود كه برخي از نمايندگان زن مجلس آذربايجان روابط شخصي ويژه اي با برخي از سياستمداران تركيه دارند.
انتشار اين خبر واكنش شديد نمايندگان زن مجلس آذربايجان و دفتر نخست وزيري تركيه را در پي داشت. آنان ضمن تكذيب اين خبر رسانه هاي دامن زننده به اين شايعه را مورد انتقاد قرار دادند.
در ماه گذشته ميلادي و پس از اظهارات اردوغان درباره احتمال بازگشايي مرز تركيه و ارمنستان، جمهوري آذربايجان ضمن واكنش تند به اين اظهارات شماري از نمايندگان زن مجلس آن كشور را براي اطلاع يافتن از چند و چون مواضع جديد نخست وزير تركيه، راهي آنكارا كرد.
روزنامه "استار" تركيه در خبر منتشره خود مدعي شده است: "اردوغان در واكنش به خبر حضور اين 4 زن در تركيه در يكي از جلسات غير رسمي حزب متبوعش گفته است، برخي از نمايندگان زن مجلس آذربايجان با محافلي در تركيه ارتباطات شخصي خارج از قواعد دارند".
نقل اين اظهارات به مطبوعات باكو نيز كشيده شد و سفارت تركيه در آذربايجان را واداشت كه اين خبر را تكذيب كند. همچنين دفتر نخست وزيري تركيه با صدور اطلاعيه اي ضمن تكذيب اين خبر، رسانه هاي پخش كننده آن را به دروغ بافي و پخش اخبار نادرست متهم كرد.
4 نمايده زن مجلس آذربايجان نيز در واكنش به اين خبر، ضمن تكذيب "ارتباط خارج از قواعد اخلاقي خود با سياستمداران تركيه"، گفته اند: "از نظر آنها اردوغان به هيچ وجه ممكن نيست كه چنين سخناني را بر زبان رانده باشد".

دعوت از پرز

روزنامه روسي زبان "نوي ورميا" در مطلبي از سفر پيش روي "شيمون پرز"، رييس جمهور اسراييل به باكو خبر داد و نوشت: "منابع خبري به نقل از ديپلمات ها اعلام كرده اند كه باكو از شيمون پرز براي ديدار از آذربايجان رسماً دعوت به عمل آورده است". به گفته اين منابع، تاريخ اين سفر اواخر ژوئن يا اوايل ژوئيه (اوايل تير) خواهد بود. روزنامه "آزادليق" نيز نظرات "زرتشت عليزاده"، كارشناس سياسي، در خصوص سفر آتي پرز به باكو را جويا شده است. عليزاده سفر پرز به باكو را عادي دانسته و مي گويد: "مصر، مراكش، اردن و قطر به عنوان كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي، اسراييل را به رسميت شناخته اند و از سوي ديگر برخي كشورهاي عربي نيز اعلام كرده اند كه در صورت تاييد مرزهاي فلسطين از سوي اسراييل، آماده به رسميت شناختن اين كشور هستند، لذا جمهوري آذربايجان بايد به فكر تامين منافع خود در اين سفر باشد".

گشايش سفارت جمهوري آذربايجان در تل آويو

روزنامه "بيزيم يول" چاپ باكو طي خبري نوشت كه جمهوري آذربايجان بزودي سفارت خود در اسراييل را افتتاح مي كند. به نوشته "بيزيم يول" اين تصميم در سفر اخير "الهام علي اف" رئيس جمهوري آذربايجان به پراگ و ديدارش با "ليبرمن" وزير امور خارجه اسراييل اتخاذ شده است. اين روزنامه به نقل از منابع ديپلماتيك آذربايجان مي نويسد: سفارت جمهوري آذربايجان در تل آويو، بلافاصله بعد از سفر قريب الوقوع شيمون پرز رييس رژيم صهيونيستي به باكو، رسماً كار خود را آغاز خواهد كرد.

انتخابات پارلماني در لبنان

پيروزي مجدد جريان 14 مارس و شكست ائتلاف حزب الله و داشناكسيون
در هفتم ژوئن مصادف با 17 خرداد ماه سال جاري انتخابات مجلس لبنان بزگزار گرديده و با پيروزي جريان 14 مارس به پايان رسيد. ائتلاف 14 مارس با پيروزي در انتخابات پارلماني لبنان تعداد كرسي هاي خود در آن را از 67 به 70 رساند تا بار ديگر زمام امور اجرايي را در اين كشور در دست داشته باشد.
مجلس لبنان داراي 128 كرسي است، كه در اين انتخابات تكليف سه كرسي آن به دليل نداشتن رقيب از قبل مشخص شده بود و 450 نامزد براي كسب 250 كرسي باقي مانده با هم به رقابت پرداختند. يادآور مي شود ارامنه در پارلمان لبنان داراي شش كرسي هستند، كه سابق بر اين عمدتاً به شكل سنتي در يد حزب داشناكسيون بود اما از آغاز قرن 21 اين سنت تغيير يافت و ديگر احزاب ارمني توانستند جايگاه بهتري كسب كنند. در انتخابات اخير احزاب ارمني به دو گروه تقسيم شده بودند، حزب سوسيال دمكرات هنچاك و حزب ليبرال رامگاوار در جريان 14 مارس و حزب داشناكسيون در ائتلاف حزب الله قرار گرفته بودند. پس از شمارش آرا شش كرسي مربوط به ارامنه به ترتيب زير تقسيم گرديد: حزب هنچاك دو كرسي و يك كرسي نيز به فرد مستقل مورد حمايت اين حزب، حزب رامگاوار يك كرسي و حزب داشناكسيون دو كرسي.

بيان يك نظر

"وقايع سال 1915 را بايد قتل عام دانست". اين سخنان مربوط به يك ارمني نيست بلكه گفته هاي هنرمند جوان تركيه خانم "اينال بادئو" و دختر يكي از سفراي تركيه است كه در خلال برنامه اي تلويزيوني موسوم به "پستوي تاريخ" چندين بار بيان گرديد.
روزنامه "مارمارا" چاپ استانبول با انتشار اين خبر نوشت خانم اينان بادئو مهمان برنامه تلويزيوني "مراد بارداكچي" بود كه اين بار به بررسي روابط تركيه و ارمنستان و روند فعلي آن در وراي وقايع سال 1915 مي پرداخت. در خلال برنامه تلويزيوني اين هنرمند جوان بعد از قتل عام ناميدن آنچه كه در سال 1915 بر ارمنيان روا گشته بود، آماج انتقادات شديد قرار گرفت. مجري برنامه در پاسخ به خانم "بادئو" گفت طرف ترك همواره واژه "قتل عام ادعايي" را به كار مي برد و اين در حالي بود كه ديگر مهمان اين برنامه تاريخدان و از اساتيد دانشگاه تركيه "ارهان افئونجون" كلمات شديدتري را متوجه اين هنرمند جوان نمود. خانم اينال بادئو در دفاع از نظراتش گفت وي از ارمنستان ديدار داشته و با دانشمندان و روحانيون آن جا ملاقات نموده و به گفتگو نشسته است و اينك او در تركيه تنها نقطه نظرات شخصي خود را درباره سال 1915 و اينكه چه فاجعه بزرگي در آن زمان روي داده بيان مي كند. وي در پايان افزوده است كه به هيچ وجه قصد تبليغ و ترويج نظراتش را ندارد.

ارمنستان ايران و روسيه در صدر دشمنان

نشريه "زرگالو" چاپ جمهوري آذربايجان اخيراً نظرسنجي در ميان اقشار مختلف آن كشور برگزار نمود تا مشخص نمايد ديدگاه مردم در خصوص دوستان و دشمنان آن كشور چگونه است. طبق اين نظرسنجي اقشار مختلف نظرات و ديدگاه هاي متفاوتي در پاسخ به اين سئوال بيان داشتند. اما در عين حال همه اقشار اين جمهوري، تركيه را در رتبه نخست دوستان و در نقطه مقابل ارمنستان را در صدر دشمنان طبقه بندي كرده اند، نكته جالب و عجيب اينكه تقريباً همه اقشار رتبه دوم و سوم دشمنان اين كشور را ايران و روسيه معرفي كرده اند. از جمله "ايلدريم محمداف" كارشناس امور نظامي دوستان آذربايجان را به ترتيب تركيه پاكستان و جمهوري خود خوانده قبرس شمالي و دشمنان آن را ارمنستان روسيه و ايران دانسته است.

تسريع

در ملاقات وزراي راه تركيه جمهوري آذربايجان و گرجستان كه در تاريخ 24 ماه مه (3 خرداد) صورت گرفت مقامات سه كشور تصميم گرفتند روند ساخت خط آهن باكو، تفليس آخالكالاك (گرجستان)، قارص (تركيه) را تسريع نمايند.
"بينالي ايلدرمن" وزير راه تركيه در پايان اين ديدار به خبرنگاران گفت: " ما به اتفاق همديگر زوايا و مجموعه بسيار گسترده ساخت اين خط آهن را مورد بحث كارشناسانه قرار داده و به اين نتيجه رسيديم كه بايد فعاليت هاي اجرايي و فني آن را با سرعت بيشتري دنبال نماييم. من بر اين عقيده ام كه اين پروژه در آينده اي نزديك به پايان خواهد رسيد و به پل دوستي ميان سه كشور تبديل خواهد شد".
در پايان اين نشست يادداشتي در خصوص تسريع ساخت اين پروژه به امضا وزراي سه كشور رسيد. قرارداد نهايي ساخت اين خط آهن در 7 فوريه سال 2007 (بهمن 76) به امضا سران سه كشور رسيده بود. 98 كيلومتر از اين خط آهن مربوط به مسير قارص به آخالكالاك مي باشد كه 68 كيلومتر آن در خاك تركيه و 30 كيلومتر مابقي آن در خاك گرجستان ساخته خواهد شد. طبق توافق صورت گرفته بخشي از خط آهن موجود آخالكالاك به تفليس مي بايست بازسازي گردد. جمهوري آذربايجان براي بازسازي اين بخش از مسير ريلي يك وام بلند مدت 200 ميليون دلاري در اختيار جمهوري گرجستان قرار مي دهد. طبق ارزيابي كارشناسان هزينه ساخت اين خط آهن حدود 422 ميليون دلار برآورد شده كه با در نظر گرفتن ساخت مجموعه هاي زير بنايي هزينه اين پروژه به 600 ميليون دلار خواهد رسيد. قرار است اين پروژه در سال 2011 ميلادي به بهره برداري برسد.

يادآور مي گردد كه جمهور ارمنستان با ساخت اين مسير ريلي مخالفت كرده است. به عقيده ايروان كشورهاي منطقه هم اينك مي توانند كالاها و بار خود را از طريق خط آهن موجود، گيومري (شهر مرزي ارمنستان به تركيه) به قارص و از آنجا به آساني به اروپا حمل و نقل كنند. اين خط آهن از سال 1993 تاكنون بعد از مسدود اعلام شدن مرز زميني تركيه به ارمنستان بلااستفاده مانده است. ايرون معتقد است ساخت مسير ريلي جديد صرفاً با اهداف خاص سياسي صورت مي گيرد كه خارج ساختن ارمنستان از طرحهاي اقتصادي و راهبردي منطقه اي از آن جمله است.

سفير جديد

"محمد باقر بهرامي" سفير جديد جمهوري اسلامي ايران در جمهوري آذربايجان روز 16 مه (26 ارديبهشت) استوار نامه خود را به "المار محمد ياراف" وزير امور خارجه اين كشور تسليم نمود.
المار محمد ياراف در اين ديدار انتخاب محمدباقر بهرامي را به عنوان سفير جديد جمهوري اسلامي ايران در اين كشور تبريك گفت و ابراز اميدواري كرد كه در دوره فعاليت ايشان از ظرفيت هاي موجود براي توسعه هر چه بيشتر مناسبات دو كشور به نحو احسن استفاده شود.
محمد باقر بهرامي نيز دراين ديدار گفت:‌ "در دوره فعاليت خود به عنوان سفير جمهوري اسلامي ايران براي تعميق روابط و همكاري دو كشور تلاش لازم را انجام خواهد داد". در اين ديدار همچنين چشم انداز مناسبات دو كشور بررسي شد. "ناصر حميدي زارع" سفير پبشين 5/5 سال رياست سفارت ايران در باكو را بر عهده داشت.

دعوت فرانسه از آذربايجان و ارمنستان

فرانسه طرفين مناقشه قراباغ كوهستاني را به فعال تر نمودن روند مذاكرات حل و فصل اين مناقشه دعوت مي كند.
در بيانيه وزارت خارجه فرانسه كه اواخر ارديبهشت ماه صادر گرديد، آمده است: "فرانسه نيز همراه با آمريكا و روسيه از رؤساي جمهور ارمنستان و آذربايجان مي خواهد كه در ديدار آتي خود، كه قرار است در سنت پترزبورگ روسيه برگزار گردد در مسير حل مناقشه قراباغ كوهستاني فعالتر باشند. طرفين مناقشه ضمن قبول پيشنهادهاي گروه "مينسك" سازمان امنيت و همكاري اروپا جهت حل و فصل مناقشه موجود بايد در اين مسير به سمت جلو گام بردارند. فرانسه در چارچوب گروه مينسك سازمان امنيت و همكاري اروپا همراه با كشورهاي آمريكا و روسيه جهت حل عادلانه اين مناقشه به تلاش هاي خود ادامه خواهد داد". گروه مينسك سازمان امنيت و همكاري اروپا از سال 1992 تا به امروز تلاش هايي را براي حل مسالمت آميز اين مناقشه انجام مي دهد. رياست مشترك اين گروه را روسيه، آمريكا و فرانسه بر عهده دارند.

هنرمند ارمني

اخيراً طي مراسمي بناي مسجد جديدي كه در محله "سكيوتار" شهر استانبول ساخته شده استافتتاح گرديد. در اين مراسم شهردار استانبول همسر اردوغان و شماري از فعالان سياسي اجتماعي و هنري شركت داشتند. آرشيتكت و طراح اين مسجد خانم "زينب فاتح اوغلو" است. وي اولين زن آرشيتكت در تركيه است كه طرحش براي ساخت مسجد به مرحله اجرايي مي رسد. اما جالب است بدانيد كه استاد "گارگين گالاياج" از اساتيد هنرمند ارمنيان تركيه نقش بسزاي در طراحي ساخت و زيبا سازي اين مسجد ايفا كرده است. اين هنرمند آهنگر كه در تركيه وي را "گايا گالاج" مي نامند سازنده مرتفع ترين گنبد هلالي شكل در تركيه و سقف هاي نوك تيز منارهاي برنزي اين مسجد مي باشد. فانوس هاي مجلل محوطه ورودي مسجد، كه از جنس برنز مي باشد نيز توسط همين هنرمند ارمني ساخته شده است.
بر روي گنبد بزرگ مسجد به وسيله قلم فولادي آياتي از قرآن و احاديث و دعا حكاكي شده است. تمامي اين حكاكي ها از درون گنبد به صورت برجسته خود را نمايان مي سازند و چنان پرداخت شده اند كه برق آن ها چشم را مي نوازد. در چهار طرف نماي بيروني گنبد تصاويري از دوران حكومت سلاطين سلجوقي نقش بسته كه به صورت هنرمندانه اي توسط رشته هاي باريك فلزي به تصوير كشيده شده است. 24 پنجره بيروني حياط مسجد نيز كه در ارتفاع دو متري قرار دارد به همان شكل ساخته شده است. قسمت زنانه اين مسجد نيز به همان شكل تزيين شده است. در محوطه حياط 7 ستون مجلل ساخته شده است.
در مراسم افتتاحيه اين بنا "گارگين گالاياج" به خاطر فعاليت هنرمندانه اش مورد تقدير فرار گرفت. يادآور مي گردد كه بسياري از بناهاي مجلل باستاني تركيه توسط معماران و هنرمندان ارمني ساخته شده و يا در ساخت آن ها نقش اساسي داشته اند كه صد البته اينك در تركيه به تدرت نامي از آنان و هنرشان برده مي شود.

اطمينان خاطر

رجب طيب اردوغان" نخست وزير تركيه در پايان ملاقات خصوصي خود با "الهام علي اف" رييس جمهور آذربايجان كه در تاريخ 15 مه (25 ارديبهشت) در باكو صورت گرفت در گفتگو با خبرنگاران گفت: "تا زماني كه جمهوري ارمنستان اراضي قراباغ را در اشغال دارد تركيه مرز زميني خود با آن كشور را نخواهد گشود". اردوغان افزود: "وضعيت كنوني قراباغ غير قابل قبول است و هرگز نيز مورد پذيرش ما قرار نخواهد گرفت. و علت اصلي بسته بودن مرز تركيه با ارمنستان اشغال اين منطقه است".
روزنامه "حريت" با انتشار مصاحبه اردوغان به نقل از وي نوشت: "من مايل هستم يك بار ديگر تكرار كنم تا زماني كه اين اشغال ادامه يابد مرز زميني با ارمنستان بسته خواهد ماند".
در اين گفتگوي مطبوعاتي علي اف ضمن تشكر از مواضع جانبدارانه مقامات تركيه از آن كشور اعلام كرد "آنكارا و باكو تلاش هاي مشتركي را براي تحقق صلح در منطقه انجام مي دهند". وي افزود: "در كشور نگراني هايي در خصوص بازگشايي مرز تركيه با ارمنستان وجود داشت كه امروز تمامي اين نگراني ها منتفي گرديد".
نخست وزير تركيه در سخنراني كه در مجلس ملي جمهوري آذربايجان ايراد نمود، اولاترين سياست خارجي تركيه را حل و فصل مناقشه قراباغ اعلام كرد و گفت: "ما تلاش مي كنيم در خاك آذربايجان صلح محقق گردد و آوارگان آذربايجان مي بايست به كاشانه خود برگردند. در خلال مذاكرات هيت هاي ترك و ارمني ما در وهله نخست به اين نكته توجه مي كنيم". اردوغان در ادامه خطاب به نمايندگان مجلس گفت: "من از پشت تريبون اين مجلس به تمامي جهانيان اعلام مي كنم كه لازم است و بايد اشغال اراضي جمهوري آذربايجان پايان يابد".
"حريت" علت سفر اردوغان به باكو در اين برهه از زمان را اطمينان خاطر دادن به رهبران جمهوري آذربايجان در پي آغاز روند گفتگو و بهبود روابط ميان آنكارا و ايروان ذكر كرده و مي نويسد: "اردوغان در اين سفر به رهبران آذربايجان اطمينان داد كه بهبود روابط تركيه و ارمنستان به هيچ وجه در تضاد با منافع باكو صورت نخواهد گرفت".
نخست وزير تركيه قبل از سفر به باكو در فرودگاه آنكارا گفته بود؛ جمهوري آذربايجان براي وي به سان ميهن است و او قصد دارد با برادرش الهام علي اف در خصوص مسائل جديد پيش آمده به گفتگو بنشيند. وي در جمع خبرنگاران گفته بود: "هيچ نيرويي قادر به ايجاد شكاف و دوري ميان دو كشور برادر نخواهد بود".
يادآور مي گردد كه پس از باكو اردوغان راهي مسكو گرديده و با "ولاديمير پوتين" همتاي روس خود به بررسي موضوعات اقتصادي و از آن جمله فروش گاز به تركيه و نيز رايزني هايي در مورد مناقشه قراباغ پرداخت.

تغيير اسامي

"هارون تونجل" رييس بخش علوم انساني، اقتصادي و جعرافياي دانشگاه "فيرات" تركيه اخيراً نتيجه تحقيقات خود در خصوص اسامي مناطق و اماكن مختلف كشور را اعلام نمود. طبق اين تحقيقات در خلال دهه هاي متوالي اسامي 12211 روستا يعني حدود 35 درصد كل روستاهاي كشور و نيز 28 هزار منطقه و مكان تغيير داده شده است.
"ايزمت بركان" خبرنگار روزنامه تركيه اي "راديكال" اخيراً در يك مقاله گزيده اي از سخنان طيب اروغان در خصوص تغيير اسامي را درج كرده بود. اردوغان براي نشان دادن حسن نيت خود در خصوص كردها و به عنوان يك حركت سمبليك گفته بود كه اسامي مكانها در مناطقي از كشور مي تواند به كردي تغيير يابد. در واكنش به اين سخنان "احمد تورك" نمايده مجلس ملي تركيه و رهبر حزب "جامعه دمكراتيك" كه از موضع كردها طرفداري مي كند، گفت: "شما مي توانيد نام اماكن و مناطق را به آن ها برگردانيد اما از اين كار چه سودي حاصل خواهد شد وقتي در همان حال به كارگيري زبان كردي را منع مي كنيد. در هر صورت هيچ كردي اسامي تركي شده را به كار نمي برد آنان همچنان همان اسامي كردي را كه از ازمنه قديم به كار برده مي شده را به كار مي برند".
تحقيقات "تونجل" نشان مي دهد كه اسامي واقعي اكثر روستاهاي بخش "ريزه" استان ترابوزان از ارمني گرجي و لازي به تركي و اسامي روستاها و قصبات مناطق شرقي و جنوبي تركيه نيز از ارمني كردي و عربي به تركي تغيير داده شده اند. به گفته اين استاد دانشگاه سياست تغيير گسترده اسامي از ابتداي قرن بيستم آغاز شد، اما از سال 1940 با شتابي افزونتر ادامه يافته است.